Харчування

Важливою складовою роботи керівника, лікаря  та співробітників харчоблоку дитячого будинку « Перлинка » є організація та забезпечення дітей повноцінним, збалансованим харчуванням. Раціональне, різноманітне  харчування є основною умовою для  нормального росту і розвитку дітей, сприяє підвищенню опору дитячого організму до захворювань.

Вихованці дитячого будинку завжди дотримуються режиму харчування,який затверджується керівником закладу, таким чином діти харчуються 5 разів на добу з урахуванням інтервалів, що не перевищують 3-4 години. Під час літнього періоду організовано додатковій прийом їжі – другий сніданок,у вигляді фруктів та соків. Для організації  питного режиму використовується очисна споруда, яка забезпечує дітей чистою питною водою ,та дає можливість використовувати її для  щоденного приготування їжі.

Під час відвідування їдальні вихователі та помічники вихователів приділяють особливу увагу культурно-гігієнічним навикам вихованців.  Перед кожним прийомом їжі чергові , які мають спеціальній санітарний  одяг ( фартух та косинку) сервірують столи,згідно меню. Дітей привчають сідати за стіл охайними з чистими руками , для цього завжди в наявності рідке мило та одноразові паперові рушники. Під час прийому їжі діти вправно користуються усіма столовими приборами (виделка, ложка, ніж).Для частування дітей у дні народження ,за традицією дитячого будинку, кухарі готують різноманітні смаколики: бісквітні рулети, печиво, печуть здобні пироги. Ще не одне святкування Пасхи або Різдва не обійшлося без смачного запашного куліча  або традиційного  калача.

Раціональне харчування передбачає обов’язкове складання примірного двотижневого меню на зимово- весняний та літньо- осінній періоди, на кожен сезон окремо.  Це меню затверджується  керівником  закладу та погоджується  головним лікарем Державної санітарно-епідеміологічної служби. Постачання продовольчих товарів забезпечує ” Продуктова Компанія” та ТОВ “Проект-Інвест ” на спеціально обладнаному та маркованому транспорті. Частота завезення продуктів відповідає термінам реалізації та умовам зберігання товарів  , що швидко псуються .  Водії, що супроводжують вантаж  мають санітарні книжки з  результатами своєчасно – пройденого медичного огляду.

На складі дитячого будинку продукти приймає комірник та дієтсестра. По  зовнішнім показникам,запаху, кольору,консистенції проводять оцінку якості продовольчих товарів. Також ретельно переглядаються супровідна документація ,що підтверджує безпечність та якісність продуктів та має позитивний висновок санітарно-епідеміологічної служби. Зберігають продукти харчування в спеціально-обладнаних коморах, де забезпечені  належні температурні умови. Для  продуктів, що швидко псуються в наявності достатня кількість холодильного та морозильного обладнання.

Кожного дня дієтсестрою складається меню- розкладка на наступний день, з урахуванням наявності продуктів, додержання технологічних карт та двотижневого перспективного меню. Оскільки, в дитячому будинку виховуються діти різного віку, меню складається ,відповідно для кожної вікової категорії окремо :(3-6 років,6-10 років,10-13 років, старше 13 років). Для контролю за дотриманням норм харчування  медичною сестрою з дієтичного харчування ведеться журнал обліку виконання норм харчування . На підставі даних цього журналу кожні десять днів проводиться аналіз якості харчування ,  а при необхідності – його корекція. Також, раз на місяць проводиться аналіз використаних коштів на кожну окрему  вікову категорію та при наявності  незначних відхилень проводиться корекція  на протязі наступного місяця.

З метою забезпечення  та збереження здоров’ я дітей усі страви готуються з чітким дотриманням технологій , не порушуючи правила миття, чищення, обробки  продуктів, суворо дотримуючись часу приготування та не порушуючи температурний режим . Завдяки участі в житті дитячого будинку Благодійного фонду “К”, кожна страва ,яка підлягає повторній термічній обробці, проходить її  в спеціально – придбаному  для цього паровому конвектоматі.

 Видача готової страви здійснюється безпосередньо після приготування , та  зняття проб дієтсестрою. Для цього помічники вихователів ,що мають спеціальний санітарний одяг, чистими руками доставляють їжу до їдальні  лише у промаркованих ,закритих кришками каструлях .  Кожна окрема група дитячого будинку ” Перлинка ” забезпечена достатньою кількістю столового посуду, що для зручності розрізняється за кольором.

 Дотримання та чітке виконання усіх санітарних правил та норм, що прописані в законодавстві, своєчасне проходження медичних оглядів персонала контролює та забезпечує лікар дитячого будинку Єлісєєва Л.Г., яка також дає оцінку ефективності харчування , проводить бесіди з профілактики та запобігання кишкових інфекцій.

З метою покращення харчування вихованців дитячого будинку Благодійний фонд « К» додатково сплачує  10-15 гривень щодня ,що дозволяє напротязі усього року забезпечувати вихованців дитячого будинку свіжими овочами: огірками та томатами,фруктами ,а також поласувати цукерками і морозивом. Також наші вихованці приймають  жваву участь у самостійному догляді та вирощуванні свіжої зелені та зеленої цибулі, яка  усю зиму росте в нашій невеличкій теплиці.

     Для посилення  контролю та дотримання усіх законодавчих вимог, щодо організації харчування в дитячому закладі керівництвом дитячого будинку ще на початку його заснування була створена Рада з харчування , яку очолила виконавчий директор Благодійного фонду «К» Дроган Оксана Степанівна. До складу комісії входять: директор дитячого будинку, лікар, медична сестра з дієтичного харчування, кухар та комірник. Медичною сестрою з дієтичного харчування на початку учбового року  складається план роботи  ради з харчування. На протязі всього року за графіком члени ради контролюють організацію повноцінного збалансованого харчування , використання та розподіл харчів, згідно з урахуванням віку дітей ,перевіряє як ведеться облік використання набора харчів по дням на одну дитину, контролюють якість  продуктів , наявність необхідного обладнання на харчоблоці. Кожного місяця  на зборах членів ради з харчування обговорюють невідкладні питання, стосовно харчування, дотримання санітарних вимог,виконання норм та калорійності харчування. Також, встановлено графік, згідно якого ведеться чергування членів харчової ради  для контролю та дотримання  усіх норм та технології приготування страв.

 Нормативна база :

– Закон України “Про дитяче харчування ” від 14.09.2006р. № 142-V ;

-Закон України  ” Про молоко та молочні продукти” від 24.06. 2004р. №1870-IV, зі змінами від 12.02.2015 р.

-Закон України  “Про охорону дитинства ” від 11.07 2001 р. № 2628-III ,зі змінами від 06.06.2019 р.

– Закон України  ” Про захист населення від інфекційних хвороб ” від 06.04.2000 р.№ 1645-III, зі змінами від 06.09.2018 р.

– Закон України  ” Про безпечність та якість харчових продуктів            №771/97-ВР, від 23.12.1997р.,зі змінами від 20.12.2019 р.

– Закон України  ” Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення “

від 24.02.1994р. № 4004-XII ,зі змінами від 6.09.2018 р.

– Закон України  ” Про захист прав споживачів” від 12.05.1991 р. № 1023-XIIзі змінами від 16.01.2020р.

–  Наказ  ” Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних закладах” від 01.06.2005 р № 242/ 329  зі змінами від 26.02.2013р.

– Наказ”Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії”  від 03.09.2017 р. №1073

Рішенням Одеської міської ради від 18.09.2019 №5146- VII

 « Про встановлення вартості харчування учнів та вихованців у закладах освіти м .Одеси» внесені зміни щодо вартості харчування вихованців ,

а саме :

                                                     Вартість харчування

Контингент вихованців         до  01.10.19 р        з 01.10.19 р       

з 3 до 6 років                              58.50                      87,80

з 6до 10 років                             65,20                 99,0

з 10 до 13 років                      74,50                    115,0

Старше 13 років                     77,50                    120,0